De cochin

19-10-2018

Geschiedenis

De geschiedenis van de cochin gaat zeer ver terug. Wie interesse heeft om het volledig artikel te lezen, druk zeker op de knop hieronder! 

Rasstandaard

De eerste indruk van een Cochin kriel is die van een 'bal veren op pootjes'. De dieren zijn kort, breed en zeer laag gesteld. De bevedering is vol, zacht en voorzien van een rijke donspartij. De dieren hebben vol bevederde voeten, zodat bij een Cochin kriel de beentjes nauwelijks zichtbaar zijn. De staart van de Cochin kriel is een zachte ronde partij veren, bij de haan afgedekt door zachte sierveren. Omdat ook het zadel breed en vol bevederd is, lijkt het wel of de staart daar begint waar het halsbehang eindigt. De ruglijn is niet waarneembaar. Het hoogste punt van de staart is niet het einde van de staart, maar bevindt zich meer in de richting van het zadel. Cochin krielen benadrukken hun lage stelling nog eens door 'naar voren te duiken'. Als we een horizontale lijn vanaf de kop trekken, komen we op het hoogste punt van de staart uit. De borst is vol en diep. De Cochin kriel heeft een enkele kam, rode oorlellen, roodbruine ogen en gele poten. Het ras komt zowel voor met een normale bevedering als met een krulbevedering.

De cochin kriel is erg vol bevederd en daardoor heeft ze, in nog grotere mate dan de grote cochin, een BOLROND uiterlijk. Het lichaam zou zó bevederd moeten zijn, dat men de kip langs alle kanten in een cirkel kan tekenen. Ook de hanen van dit ras hebben een gelijkaardig type. Hun type zou getypeerd moeten zijn door de zogenaamde 'gedoken houding'. Dit is echter een heel moeilijk te verkrijgen type voor de fokkers van het ras. Daardoor worden er ook meer hennen dan hanen ingezonden op tentoonstellingen. De cochin kriel heeft een volle voetbevedering, die een 'waaier' vormt buiten het lichaam en de 'gierhakken' moeten onzichtbaar zijn. De cochin kriel heeft een brede borst en een korte, brede rug. Ze leggen lichtbruine eieren. Deze kippen staan erg laag tegen de grond, ze hebben erg korte pootjes. Het gewicht is ongeveer 1100 gram voor de haan en 900 gram voor de hen.

Cochinkrielen zijn pas in hun tweede levensjaar volledig volgroeid en goed te beoordelen.

Karakter

De cochinkriel heeft een goed karakter, en ze zijn meestal erg tam. Sommige haantjes kunnen soms wel eens erg agressief reageren tegen de verzorger, maar dit is zeker geen kenmerk voor alle hanen van dit ras. Tussen de dieren onderling heerst er ook een strenge pikorde en nieuwkomers zullen zeker op hun plek gezet worden en moeilijk geïntegreerd worden in de groep, ook de hennen hebben pit en temperament. Meerdere cochin haantjes bij elkaar houden is vaak geen enkel probleem. 

Toch wel opmerkelijk is het feit dat dit van origine Aziatisch ras monogame trekjes heeft overgehouden uit de oertijd. Een haan heeft soms een bepaalde voorkeur voor één hen en bevrucht geen andere hennen. Kleine foktoompjes doen het dus in zo'n geval beter dan grote. Je hebt natuurlijk ook haantjes die alle hennen willen bevruchten, inclusief de hele grote hennen, althans dat laatste vaak een geworstel is voor hem om erop te geraken. 

Een nadeel van dit ras is dat de hennen erg gemakkelijk en langdurig broeds worden. Zelfs zonder legnesten en in een sterk verlicht hok besluiten ze op een bepaald moment 'dat het tijd is' en gaan ze zitten. Als kloek voldoen de hennen goed en ze brengen de meeste uiteenlopende kuikens groot, waaronder zelfs die van totaal andere vogelsoorten als eenden en fazanten.

Kleurslagen

De cochin kriel heeft erg veel kleurslagen. Er worden geregeld nieuwe kleuren gekweekt. Hier enkele voorbeelden van zowel erkende als niet erkende kleurslagen.