De marans

15-10-2018

Geschiedenis

Wat sommige mensen niet weten, is dat de Marans een Franse gemeente is in het arrondissement La Rochelle. In de buurt van Marans is het kippenras marans ontstaan. 'Marans' is dus ook geen meervoudig woord (sommigen zeggen 'maran', maar dit is dus geen correcte benaming)!

In de haven van La Rochelle gingen de aangekomen Britse zeelieden ter vermaak aan hanengevechten doen. De basis van de maranskip is een kruising tussen de kippen van de zeelieden en de kippen in La Rochelle. 

Net ten zuiden van La Rochelle leefde toen Louis Rouillé, die een grote interesse had in de Chinese Langshan sinds het ras in Frankrijk werd geïntroduceerd. De Langshan heeft sterk bijgedragen aan de huidige marans, bij zowel vlees -als eikwaliteit. 

Zwarte Langshan
Zwarte Langshan

In 1914 ging Rouillé voor het eerst met zijn selectie kippen naar de nationale tentoonstelling van La Rochelle. Tijdens deze tentoonstelling kreeg de vrouw Rousseau interesse in zijn selectie en besloot om zowel de kleur van de eieren als het uiterlijk te verbeteren. Ook Paul Waroquiez raakte erg geïnteresseerd in het ras en richtte in 1929 de Franse marans club op. De marans werd toen nog 'de maraindaise' genoemd, maar de naam veranderde uiteindelijk naar marans. In 1931 werd de eerste rasstandaard gemaakt van de marans. 

In de eerste helft van 1930 breidde de marans zich uit in heel Frankrijk en geraakte zelfs in Engeland via de Engelse kooplieden uit de haven van La Rochelle. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kende de marans, zoals vele andere kippenrassen, echter een grote terugslag. Pas in 1950 werd er weer verder gewerkt aan het ras door enkele fokkers maar de marans worstelde enkele decennia met bekendheid en sommige kleurslagen werden zeer zeldzaam. In 1990 keerde de marans echter helemaal terug en krijgt nu aandacht van heel Europa.  

(Marit Van der Laan, 2016)

Karakter

De marans is een heel rustig en aangenaam kippenras. Ze zijn gemakkelijk tam te maken en zijn heel gehecht aan hun eigenaar, die ze ook altijd zullen herkennen.  Ook de hanen zijn heel vreedzaam en zullen zelden in gevecht gaan (als er natuurlijk genoeg hennen beschikbaar zijn). Marans zijn vaak ook nieuwsgierig en komen graag toekijken wanneer je met iets bezig bent. Hele tamme marans zullen ook niet snel een knuffelpartijtje uit de weg gaan! 

Maranshanen zijn wel erg luid. Wanneer ze kraaien, zal het tot ver gehoord worden. Hierdoor zijn ze niet gemakkelijk te plaatsen in woonwijken. Wanneer ze nog jong zijn, kunnen ze echt ondeugend zijn. Ze zullen alles onderzoeken en alles wat loszit zal mysterieus verdwijnen. 

Ook de hennen kunnen luidruchtig zijn. Sommigen laten de hele buurt weten dat ze een ei hebben gelegd! Wanneer ze nog niet aan de leg zijn, hoor je ze praktisch niet. 

Rasstandaard

Standaard haan
Standaard haan

Haan groot 

3,5 - 4,0 kg

Romp:

sterk, vrij lang en breed vooral aan de schouders; vrij hoog gedragen schouders.

Kop:

gemiddeld, eerder sterk, iets afgeplat en langwerpig.

Kam:

rode, enkel, middelgroot, een beetje grove textuur. Diepe en scherpe, goede afzonderlijke tanden; de kamhiel komt niet aan de nek.

Kinlellen:

middelgroot, rood, fijne structuur.

Oorlellen:

middelgroot, langwerpig, rood.

Gezicht:

rood, met licht dons.

Ogen:

levendig, oranjerode iris.

Snavel:

vrij sterk, licht gebogen, hoornkleur.

Halsbehang:

lang, vrij sterk, tendens om de top naar de kop te beïnvloeden. De halsveren bestaan uit lange en overvloedige veren die de schouders goed bedekken.

Rug:

lang, plat, tamelijk naar achter afhellend.

Zadelbehang:

breed, licht verhoogd maar zonder kussen, goed ontwikkeld.

Borst:

sterk, breed.

Achterlijf:

goed ontwikkeld.

Vleugels:

vrij kort, strak aan het lichaam, horizontaal gedragen.

Staart:

sterk aan de basis, vrij kort, licht verhoogd, niet meer dan 45°.

Dijen:

sterk, zonder poffende veren.

Loopbenen:

gemiddeld, gepluimd of licht gepluimd, van wit roze kleur voor alle variëteiten behalve bij zwarte, zwart koperhalzig en zwart zilverhalzig waar ze min of meer donkergrijs zijn. 4 lange en goede gespreid tenen, de buitenteen is af en toe bevederd. Witte of hoornkleurig met min of meer donkere nagels.

Hen groot 

2,5 - 3,0 kg

Minder hoog dan de haan, breed en sterke romp, eerder lang dan afgerond; rug minder afhellende dan bij de haan.

Kleine en strakke staart. 

Goed ontwikkeld achterlijf.

Fijne, rechte of overhellend kam in het achterste deel.

Eieren/broedeieren:

Zeer donkere schelp (extra bruin), minimaal 65 gram, rond

Krielen

Hetzelfde als groot, behalve:

Gewicht hen: 1,0 - 1,5 kg

Gewicht haan: 1,5 - 2,0 kg

Eieren: minimaal 40 gram

Diskwalificaties

kleurslagen 

Zwart koperhalzig is de meest gefokte marans kleurslag. Ook zwart zilverhalzig komt vaak voor, maar minder. 

Blauwe kleurvarianten, ter vervanging van het zwart, zijn zeldzamer en zouden rodere eieren produceren dan de andere kleurslagen.

De kleurslag tarwe komt ook weinig voor. Deze kleurslag zou rechtstreeks uitgevloeid zijn van de kruisingen van de kippen in de hanengevechten. Alle andere kleurslagen zijn ook afkomstig van deze kruisingen en zijn eerder zeldzaam tot extreem zeldzaam.

(Marans club Belge asbl vzw, "Officiële standaard van de Marans")