Het verschil tussen hen en haan bij maranskuikens

25-08-2018

1. De verschillen

Op de leeftijd van 2 weken is er reeds een duidelijk verschil te zien tussen hanen en hennen. Er zijn reeds enkele verschillen die ik op de foto's hierboven heb aangeduid. 

1.1 De kam

De kammetjes bij hanenkuikens beginnen reeds naar een ronde vorm te groeien, terwijl bij de hennenkuikens de kam recht en klein blijft. Bij sommige hanen begint deze ook al een beetje te verkleuren naar roos. Wanneer de kam rood kleurt voor de leeftijd van 2-3 maanden, kan je zeker zijn dat het een haan wordt.

Bij de hen blijft de kam gelig tot een leeftijd van 5,5 maand oud, wanneer ze stilletjes aan aan de leg komen.
Geslacht bepalen op basis van de kam is op deze leeftijd zeer moeilijk, maar men kan reeds een klein verschil opmerken. De snavel van een hen is ook een beetje fijner dan die van een haan.

1.2 De slagpennen

Dit zal 1 van de meest duidelijke verschillen zijn.
Bij de haan groeien de grote slagpennen niet tot aan de staart. Vaak groeien de grote en kleine slagpennen niet gelijk bij hanen. Bij de hen zijn deze gelijkmatig gegroeid tot aan de staart. De hen heeft hier reeds een grote voorsprong op hanen.

1.3 Andere vleugelbevedering

De hen heeft hier ook weer een duidelijke voorsprong op de haan. De hen heeft reeds een duidelijke groei van alle vleugelveren, behalve de schouderboogveren, waar nog veel dons aanwezig is.
Bij de haan zijn enkel de grote en kleine slagpennen deels uitgegroeid.

1.4 De staartveren

Zowel haan als hen kunnen reeds staartveren hebben.
Bij vele hanen zullen deze nog bijna niet te vinden zijn, maar er zijn uitzonderingen (zoals op het voorbeeld van de haan).
De groei van de staartveren zullen bij een hen wel weer een voorsprong hebben op die van de hanen. Zoals te zien op de voorbeelden heeft de haan slechts enkele uitkomende 'pinnetjes', terwijl de hen al mooie staartveren heeft.

1.5 Rugbevedering

Bij de haan is de rugbevedering bijna totaal afwezig en is er enkel nog dons. Ter hoogte van de schouders beginnen wel veren te groeien. De hen daarentegen heeft al behoorlijke groei van haar rugveren over de hele ruglengte.

Kortom: de hen heeft een grote voorsprong op haar bevedering tegenover de haan.