Kippenrassen: welke past bij mij?

25-01-2019

Je hebt jezelf voorbereid om kippen te houden. Maar nu, welk kippenras sluit het beste aan op jouw eisen? Hou je ze enkel voor de eieren, het vlees of wil je er vooral gezelschap van? Een combinatie van 2 of 3 van die eisen is ook perfect mogelijk! Hier omschrijf ik de meest voorkomende rassen in het kort. 

Legrassen

Met een legras wordt bedoeld dat deze kippenrassen zijn gekweekt om zoveel mogelijk eieren per jaar te leggen. Kippen worden het meest gehouden in de hobbysector vanwege de eieren, dus er zijn tal van legrassen beschikbaar. 

Jammer genoeg krijgen deze kippen vaak problemen aan hun legorganen. Wat veel mensen vergeten is dat eieren leggen eigenlijk bedoeld is om zich voort te planten en niet ter consumptie van de mens. Zo legt een wilde kip slechts 20-30 eieren per jaar om zich voort te planten. Maar men heeft de kip zo gekweekt dat de meeste legrassen tussen de 200-350 eieren per jaar leggen. Omdat deze rassen geforceerd worden door hun lichaam om elke dag een ei te leggen, worden ze vaak niet ouder dan 1 tot 3 jaar, terwijl een kip gemakkelijk 10 jaar oud kan worden. Vooral legrassen vanuit de legindustrie zijn hier een goed voorbeeld van. Meer daarover bij 'red een legkip' onderaan.

Hier zijn alvast de meest voorkomende legrassen en hun kenmerken:

Leghorn

Witte Leghorns
Witte Leghorns

De Leghorn is een middelgrote kip die voorkomt in enkele kleuren. De witte Leghorn is hiervan de meest bekende. Ze hebben een afhangende, enkele kam naar links of rechts en het zijn redelijk fijne kippen van rond de 1-1,5 kg. 

Ze leggen rond de 300-350 grote, witte eieren per jaar (dat is dus bijna elke dag een ei!). Ze hebben vaak een nerveus karakter en zijn niet gemakkelijk tam te maken. Echter wanneer je er veel tijd in steekt, zijn ze tot op bepaalde hoogte wel tam te krijgen en eten ze uit de hand. Ook als vleesras zijn ze niet ideaal. Dit ras is dus volledig gefokt voor de leg. Deze kippen worden vaak niet ouder dan 3 jaar in de hobbysector vanwege problemen aan hun legorganen. Ze zullen ook nooit broeds worden.

Zwarte legkip/Harco legkip

Deze legkip is een middelgrote kip die enkel voorkomt in de kleur zwart met koper. Ze worden vaak verkeerd aangezien als marans. Ze hebben een enkele kam, meestal rechtopstaand. Ze zijn ook wat dikker dan een Leghorn. 

Hun legproductie is bijna even goed als de Leghorn, ze zullen zo'n 300 grote bruine eieren per jaar leggen. Ze hebben een heel timide en tam karakter en kunnen ook goed in elke toom gezet worden want ze zijn heel onderdanig. Sommigen van het ras worden ook graag broeds en zijn uitstekende moeders. Ook zij zijn volledig gefokt voor de leg, maar kunnen eventueel dienen als soepkip. In tegenstelling tot de meeste Leghorns, kunnen zij wel heel oud worden. 

Bruine legkip

De bruine legkip is een middelgrote kip die enkel voorkomt in de kleur bruin(-wit). Ze hebben een enkele rechtopstaande kam en wegen rond de 1,5-2 kg. 

Hun legproductie is even goed als de Leghorn. Zij leggen rond de 300-320 grote bruine eieren per jaar. Ondanks de stevige legproductie ontwikkelen zij minder legorgaanproblemen. Ze hebben een heel fijn karakter, maar staan steviger in hun schoenen in een toom als de zwarte legkip. Zij kunnen ook hele fijne kloeken zijn. Verder kunnen ze dienen als soepkip en kunnen ze best oud worden. 

Grijze legkip/blue de landes

De grijze legkip is een middelgrote kip die enkel voorkomt in de kleur grijs. Ze hebben een enkele rechtopstaande kam en wegen rond de 1,5-2 kg. 

Hun legproductie is iets minder als de voorgaande rassen. Ze leggen zo'n 280 bruine eitjes van gemiddelde grote per jaar. Ze hebben een rustig karakter en doen het goed in elke toom. Ze kunnen ook gemakkelijk oud worden. 

Sussex

De sussex is een middelgrote kip die voorkomt in 2 kleuren: wit zwart columbia of buff zwart columbia. Ze zijn echter het meest te vinden in wit zwart columbia. Ze hebben een enkele rechtopstaande kam en wegen rond de 2 kg.

Ze hebben een goede legproductie van 200 - 280 crèmekleurige of bruine eieren van gemiddelde grote per jaar. Ze hebben een rustig karakter en kunnen goed oud worden. 

Vleesrassen

Zoals de naam het zegt, zijn deze rassen bedoeld om veel vlees aan hun lijf te hebben om te dienen voor de slacht. Tegenwoordig slachten de mensen hun kippen nog zelden zelf, dus zijn deze rassen gehouden voor de sier of in de vleesindustrie. 

Deze vleesrassen worden gekweekt om zo snel mogelijk op slachtgewicht te komen. Tegenwoordig zijn de meeste vleeskippen al slachtrijp op een leeftijd van 6-10 weken oud. Afhankelijk van het ras, worden ze ook op oudere leeftijd geslacht. Vooral de ongewenste hanen zullen onder het mes belanden. 

Hier zijn alvast de meest voorkomende vleesrassen en hun kenmerken:

De vleeskip/plofkip

Deze kip is enkel industrieel gehouden omdat het nooit een echt normaal leven kan hebben bij particulieren. Ze zijn zodaning gefokt dat ze op een leeftijd van 2 weken reeds 2 kg wegen. Op 6 weken is dat nog eens verdubbeld en worden ze geslacht. Veel winkels zijn afgestapt van de plofkip omdat ze een slecht en kort leven hebben, nooit daglicht zien en met teveel op elkaar worden gehouden. 

Het is een zeer rendabel ras met een zeer lage voederconversie. Wanneer ze als hobbykippen worden gehouden, zal er altijd moeten gelet worden op de hoeveelheid eten aangezien ze snel te zwaar zijn. Hierdoor zijn ze niet erg geschikt als hobbykip. 

Mechelse koekoek/Mechelse hoen

De Mechelse koekoek is een groot kippenras die in een paar kleuren voorkomt, de meest bekende is natuurlijk de koekoekskleur. Ze hebben een kleine, rechtopstaande enkele kam en kunnen bij goede verzorging een 150-tal bruine eieren per jaar leggen. 

Gemiddeld wegen ze rond de 4,5 kg en zijn ze heel robuust. Ze kunnen snel te vet worden als ze niet genoeg beweging hebben en onbeperkt voer. Tegenwoordig worden ze vaker gezien als hobbykip, want ze zijn redelijk rustig en vrij tam. 

Faverolles

De Faverolles is een groot kippenras die in een paar kleuren voorkomt. Ze hebben een enkele rechtopstaande kam en kunnen zo'n 200 eieren per jaar leggen. Verder hebben ze ook een stevig baardje. 

Gemiddeld wegen ze zo'n 3 kg. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gehouden als hobbykip omdat ze er leuk uitzien. Mits ze genoeg uitloop hebben, zullen het hele rustige en fijne kippen zijn om te houden. Ze geven fijn wit, kortdradig vlees. 

Dubbeldoelrassen

Dubbeldoelrassen worden steeds vaker gezien. Dit soort kippenras vervuldigt eigenlijk 2 taken in plaats van 1. Ze worden gehouden voor zowel de eieren als voor het vlees. 

Tegenwoordig kunnen veel kippenrassen de functie dubbeldoel vervullen. Dit komt door de vele kruisingen van vleeskip met legkip om een bepaald ras te bekomen. Hier worden dan beide kenmerken geërft door de nakomelingen. 

Hier alvast enkele meest voorkomende dubbeldoelrassen:

Marans

De marans is een groot kippenras die in veel kleuren voorkomt. Ze hebben een rechtopstaande kam en pootbevedering. Ze wegen rond de 3,5 kg en leggen zo'n 250 grote donkerbruine eieren per jaar, wat het een perfect dubbeldoelras maakt. 

Ze zijn heel leuk te houden als hobbykip. Ze zijn van nieuwsgierige aard en heel makkelijk tam te krijgen. Ook maranskippen die een slechte start hebben gehad, zullen na een tijd helemaal openbloeien en heel tam worden als ze ergens heel fijn terechtkomen. Ze hebben echter wel veel plaats nodig om te scharrelen. 

Ze bestaan ook in krielvorm. 

Amrock

De Amrock zijn grote kippen die in 1 kleur voorkomen (koekoek). Ze hebben een enkele rechtopstaande kam. Ze wegen rond de 3,5 kg en leggen ongeveer 200 gemiddelde bruine eieren per jaar. 

Ze zijn gemakkelijk tam te krijgen en zijn niet opvliegend van aard. Je ziet ze steeds meer in de hobbysector. Nog een leuk weetje is dat de kuikens gemakkelijk te sexen zijn door de kleur. Hennenkuikens zijn hier het donkerste van kleur.

Plymouth Rock

De Plymouth Rock kip lijkt heel erg op de Amrock. Het is een groot kippenras die in verschillende kleuren voorkomt. Het meest gekende is de koekoekskleur waarbij de strepen dichter op elkaar staan als bij de Amrock. Ze hebben een enkele rechtopstaande kam en wegen rond de 4,5 kg. Ook leggen ze rond de 200 grote bruine eieren per jaar. 

Het is een rustige kip, maar volgens velen zouden de hanen vaak een agressief karakter hebben. Er is dus enige kennis vereist om dit ras te kunnen houden. 

Bielefelder

De Bielefelder is een gemiddeld groot kippenras die voorkomt in 1 kleurslag. De kleurslag is een mix van koekoek en roodpatrijs. Ze hebben een rechtopstaande kam en wegen gemiddeld 3,5 kg. Ze leggen ongeveer 180 bruine eieren met spikkels per jaar. 

Het is een rustige kip van nieuwsgierige aard en is dus gemakkelijk tam te maken. Ze komen alsmaar meer op in de hobbysector. 

Ze bestaan ook in krielvorm. 

Sierrassen

Sierrassen zijn gehouden, zoals het woord al zegt, voor het plezier en voor de sier. Dit zijn vaak kippen met prachtige kleuren en een heel uitzonderlijk uiterlijk. Afhankelijk van het ras worden zij het meest gehouden voor het plezier en de eieren. Vlees- of soepkippen komen hier veel minder voor. 

Hier zijn alvast de meest voorkomende sierrassen:

De cochin kriel

De cochin kriel is een klein kippenras die voorkomt in heel veel kleuren. Ze hebben een enkele rechtopstaande kam en wegen rond de 1 kg. Ze leggen zo'n 180 kleine crèmekleurige eitjes per jaar. 

Het is 1 van de meest gehouden sierrassen, ze zijn echt enorm populair. Dit mede dankzij hun rustig en nieuwsgierig karakter waardoor ze ontzettend tam kunnen zijn. Ook voor wie kinderen heeft, zijn ze heel leuk. 

Ze komen ook voor in een grote vorm. 

Zijdehoen kriel

De zijdehoen kriel is een klein kippenras die voorkomt in heel veel kleuren. Ze wegen ongeveer 0,5-1 kg en leggen zo'n 150 kleine crèmekleurige eieren. Er zijn veel bijzondere kenmerken aan dit ras. Zo hebben ze 5 tenen in plaats van 4, een volledig donkerblauwe huid, felblauwe oren, zijdeveren, een leuk kapseltje en een walnootkam. 

Ook dit kippenras wordt heel veel gehouden in de hobbysector. Het zijn dan ook onwijs leuke en lieve kippen. Ze worden heel snel broeds en vervullen die taak ook uitstekend. Ze zijn heel rustig en nieuwsgierig van aard. Af en toe de kopveren bijknippen kan helpen om hun zicht te verbeteren.

Ze bestaan ook in een grote vorm.  

Araucana

De araucana is een klein kippenras die in een paar kleuren voorkomt. Ze wegen gemiddel 1,5 kg en leggen zo'n 150 blauwe of groene eieren per jaar. Ze hebben ook 2 speciale kenmerken, namelijk de oortoeven en de bolstaart. 

Ze zijn redelijk nerveus van aard en zijn liever op zichzelf toegewezen. Ze kunnen tam gemaakt worden maar dat kan lang duren. Ze worden voornamelijk gehouden voor de speciale kleur van de eieren en voor de sier. 

Brahma

De brahma is 1 van de grootste kippenrassen die in een paar kleuren voorkomt. Ze wegen gemiddeld 4 kg en leggen zo'n 150 lichtbruine eieren per jaar. Ze hebben veel pootbevedering en hebben een walnootkam. Door hun grootte kunnen ze ook dienen als vleeskip.

Ze worden echter vooral gehouden voor het plezier aangezien deze kippen heel rustig en vriendelijk zijn. Ze zien er heel fors uit, maar zijn zelden agressief. 

Ze bestaan ook in de krielvorm.