OVER ONS

Ik ben Noémi Oeyen, 24 jaar en van job hondentrimmer. Ik woon in Tessenderlo, Limburg, België. Mijn vriend Laurens is vaak ook mee betrokken in de farm. Hij is 27 jaar, werkt bij Belgo Process en heeft een groot hart voor dieren. Hij helpt dan ook vaak met de verzorging van de kippen. 

Ikzelf ben al van kinds af aan opgegroeid met allerlei soorten dieren en heb sinds 2017 ook mijn liefde voor pluimvee ontdekt. Het is allemaal begonnen met 2 exlegbatterijkippen, Annabelle en Marie. (Ja, je ziet het goed, al mijn kippen krijgen een naam!) Zwaar onderkomen en bijna volledig kaal kwamen ze hier toe en met veel liefde heb ik ze weer in topconditie gebracht met een mooi verenkleed (zie foto's onderaan). Jammer genoeg is Marie overleden door een accidentje en bleef Annabelle alleen achter. 

Met veel verdriet ben ik toen naar de winkel gereden voor een nieuwe kip, een mooie harco legkip deze keer. Al snel werden ze de beste vriendinnen en deden ze ook alles samen. Enkele weken nadat Princess begon te leggen, werd ze broeds. Ik vond dit heel speciaal en wou haar de volgende keer ze broeds werd een paar broedeieren geven om uit te broeden. Door haar kwam ik met het idee om zelf een ras te gaan kweken en ben verschillende rassen gaan opzoeken. Ik kwam uit bij de mooie maranskip, een sterk dubbeldoelras in verschillende kleuren. Jammer genoeg is Princess overleden door een havik die hier rondvliegt. Hiervoor hebben we nu 3 mooie, grote volières gezet. Zo zitten alle kippen veilig tegen roofvogels, vossen, marters en alle andere roofdieren. 

Al snel vond ik een mooie maranshaan, Nugget, die ik helemaal in Eindhoven ben gaan ophalen. Nugget is een grote, zwarte koperhals en heeft enkele mooie nakomelingen gegeven. Zijn tijd hier zit er nu op en hij heeft een nieuwe thuis gevonden waar hij mag genieten met enkele hennetjes. Mijn nieuwe haan, Fio (jonge Fio op mijn schouder op de eerste foto + oudere Fio op de tweede foto), is een van Nugget's nakomelingen die ook het tarwe gen kan doorgeven en is ook mooier gebouwd. De maranstoom bestaat nu uit 1 tarwe hen Nina, 1 vuilwitte hen Amelia, 1 zwart zilverhalzige hen Truus, 1 blauw koperhalzige hen Dollie en 3 zwart koperhalzige hennen: de Melodietjes. Deze toom wordt uitgebreid met de mooiste en gezondste nakomelingen. De kleuren die ik met deze toom kweek zijn zwart koperhals en blauw koperhals. 

Door het ombouwen van onze vroegere paardenstalling naar gigantisch kippenhokken (16 m2 per toom) en omdat ik veel plaats heb in het stuk bos achter mijn huis (+-12 are) vond ik het kunnen om een tweede kippenras bij te kweken. Deze keer koos ik de cochin kriel, een gezellig en schattig kipje dat wordt gehouden voor gezelschap en de enkele kleine eitjes per jaar. Dit was zowat het compleet tegenovergestelde van de grote en robuuste marans. Zo vond ik een balans voor mezelf met aan de ene kant de grote, sterke marans en aan de andere kant de lieve en schattige cochins. Ik vond een zeer zeldzame kleurvariant, de goud blauw gezoomde en het zeer zeldzame veertype zijdeveer. 

Sinds 2021 heb ik besloten om te stoppen met de marans. Ik wil me graag toeleggen op het fokken van mooie zijdeveer cochin krielen en ga hiervan mijn persoonlijk projectje maken. Voorlopig doe ik er ook nog de goud gezoomde cochin krielen bij, maar naar de toekomst toe ga ik hier ook in minderen.

Annabelle & Marie